Picture this: Nowa generacja opakowań produktów spożywczych!

axn-waste-free-packaging-1600x900

Szwedzcy projektanci mówią: precz z odpadami!

Zastanawialiście się, kiedyś nad opakowaniami, w których kupujecie swoje produklty żywnościowe? Plastikowe pudełka z jogurtem, foliowe torebki z czipsami, oddzielnie pakowane desery, kartony soku? Co mają ze sobą wspólnego? Produkują odpady. Każde z tych opakowań to kolejny plastikowy śmieć. Hannah Billqvist i Anna Glansén z Tomorrow Machine w Szwecji próbują zmienić ten trend. W 2012 rozpoczęli projekt o nazwie This Too Shall Pass ("to nie przejdzie", w nawiązaniu do słynnej kwestii Gandalfa), który ma na celu stworzenie biodegradowalnych opakowań, które są jadalne!

Jedzenie gotuje się w opakowaniu, które otwiera się odpowiedniej temperaturze. Po użyciu opakowanie łatwo i szybko się rozkłada.

(Tomorrow Machine)

Jeden z projektów to "pomponowana miska", która jest opakowaniem z celulozy, które zawiera mrożone jedzenie. Wrząca woda nie tylko gotuje to co jest w środku, ale również sprawia, że opakowanie zmienia się w miskę!

(Tomorrow Machine)

Tomorrow Machine pracuje również nad opakowaniem, które nie jest jednocześnie daniem i łatwo rozpuszcza się w wodzie. Opakowanie poniższego soku zrobiono z połączenia agaru (substancji żelującej na bazie alg) i wody. Gdy sok się kończy, opakowanie zaczyna się kurczyć. Po miesiącu znika! Opakowania makaronu i ryżu zrobiono z wosku pszczelego. Warstwa wosku jest cieniutka i odchodzi od zawartości jak skórka z pomarańczy.

(Tomorrow Machine)

Tomorrow Machine wymyśliło nawet przyjazny dla środowiska pojemnik na olej. Pojemnik z karmelizowanego cukru jest pokryty pszczelim woskiem - można go rozłupać jak skorpukę jajka. Cukier rozpuszcza się w dowolnym płynie w 10 minut, a więc łatwo się go pozbyć. Jednak wielu może się nie spodobać perspektywa mieszania oleju z odłamkami skorpuki z wosku. To na razie dopiero prototyp.

(Tomorrow Machine)

Picture this! – śledź kampanię!