TOP 9 Superfood: to jedzenie to samo zdrowie!
1/19
Zrzuć wagę! Podreperuj zdrowie! Bądź fit! Gdyby była pigułka, gwarantująca takie efekty, pewnie przed aptekami ustawiałyby się kolejki, jednak nikt jeszcze takiej nie wymyślił. Tak zbawienny wpływ na organizm mają produkty, które z powodzeniem znajdziecie w sklepie. Chcecie czuć się zdrowi i potężni jak Flash? Oto 9 superzdrowych produktów, które wam w tym pomogą! (Getty Images/ Getty Images/Wikipedia)
Zielone i liściaste
2/19
Mają więcej składników odżywczych niż cokolwiek innego na ziemi. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały, dzięki czemu zaopatrują nasze organizmy w broń w walce z takimi scherzeniami jak choroby serca czy nowotwory. (Getty Images)
Zielone i liściaste
3/19
Do tych najzdrowszych z pewnością można zaliczyć coraz popularniejszy jarmuż, szpinak, botwinę, liście musztardy czy liście mieszka lekarskiego - są równie pyszne jak zdrowe. Surowe lub ugotowane można dodawać do omletów, sosów, koktajli, ponieważ są świetnym źródłem witamin A, C i K, potasu i wapnia. (Getty Images)
Warzywa krzyżowe
4/19
Chcecie obniżyć ryzyko zachorowania na raka? Wzbogaćcie dietę o brokuły, brukselkę (wbrew powszechnemu mitowi, dobrze przyrządzona potrafi być pyszna), kalafior, kapusta i bok choy. Badania pokazują, że te warzywa potrafią spowolnić lub zahamować rozwój komórek rakowych! (Getty Images)
Warzywa krzyżowe
5/19
Jak w codziennej diecie przemycić więcej warzyw kapustnych? Nie czekaj do kolacji tylko zacznij z nimi dzień - świetnie sprawdzi się lekka sałatka z brokułów! (Getty Images)
Awokado
6/19
Awokado jest dość tłuste, ale tego tłuszczu nie ma się co bać! To jedno z najdrowszych warzy, które naprawdę warto włączyć do swojej codziennej diety. W niepozornym awokado znajdziecie: kwas oleinowy, luteinę, kwas foliowy, witaminę E, glutation, tłuszcze jednonienasycone i wiele innych wartościowych składników, które chronią nasz organizm przed zawałami serca, rakiem, chorami oczu i mózgu. (Getty Images)
Awokado
7/19
Awokado może i jest trochę mdłe, ale wystarczy je sprytnie połączyć, a smakuje wybornie! Możesz dodać je gdo koktajlu, zrobć z niego pastę do smarowania, przemycić w sałatce czy zrobć pyszne placki! (Getty Images)
Borówka amerykańska i jagody
8/19
Smaczne, słodkie, pełne składników zwalczających choroby nowotworowe, flawonoidów i łatwo przyswajalnego błonnika - jagody i borówki pomogą zapobiegać nowotworom, cukrzycy, chorobom serca, wrzodom żołądka i nadciśnieniu. Zapobiegają również stanom zapalnym i obniżają poziom "złego" cholesterolu. Są po prostu cudowne, więc zacznij je jeść, jeśli jeszcze nie masz tego w zwyczaju. (Getty Images)
Borówka amerykańska i jagody
9/19
Jagody i borówki świetnie sprawdzą się w postaci koktajli, więc idealnie nadają się na śniadanie. Możecie z powodzeniem dodawać je do omletów czy bardziej wytrawnych sałatek. Jeśli lubisz lody, borówki świetnie je zastąpią - wystarczy je zamrozić i gotowe! (Getty Images)
Rośliny strączkowe
10/19
Te niepozorne nasiona mają cudowną zaletę - obok wielu składników odżywczych zawierają również leptynę, która poskramia nasz apetyt. Ponadto są bogate w witaminy z grupy B, potas, wapń, i kwas foliowy. Mają zbawienny wpływ na nasz mózg, nasze komórki i naszą skórę, a nawet obniżają ciśnienie, dzięki czemu ograniczają ryzyko udaru. Brzmi nieźle! (Wikipedia)
Rośliny strączkowe
11/19
Aby jeść ich więcej, zamiast chleba czy ziemniaków zrób z nich dodatek do swich dań. Gwarantujemy, że dłużej będziesz czuła się syta i będziesz miała więcej energii! (Getty Images)
Orzechy włoskie i nie tylko
12/19
Nie musisz zjadać ich bardzo dużo, by odczuć ich zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Wystarczy garść orzechów włoskich dziennie, by dostarczyć swojemu ciału kwasów omega-3, kwasów alfa-linolenowych, manganu czy gamma-tokoferolu - trudno dostępnej i chroniącej serce postaci witaminy E. Ponadto orzechy włoskie chronią nasz mózg i mogą nawet opóźniać wystąpienie objawów choroby Parkinsona.. (Wikipedia). (Wikipedia)
Orzechy włoskie i nie tylko
13/19
Nie jesteście fankami orzechów? Posiekajcie je i dodajcie do owsianki, jogurtu lub sałatki. Możecie również dodać dwie łyżeczki organicznego masła z orzechów do koktajlu. Nieważne, w jakiej postaci, ale ważne, by dodać je do swojego stałego menu! (Wikipedia)
Łosoś
14/19
Łosoś, najlepiej dziki, jest bogatym źródłem protein, witaminy D, selenu, witamin z grupy B i kwasów omega-3. Jak to wpływa na nasz organizm? Jedzenie łososia chroni przed nowotworami, chorobami układu krążenia czy nawet depresją. Całkiem nieźle jak na "zwykłą" rybę. (Getty Images)
Łosoś
15/19
Oczywiście najlepiej kupować łososia, który żył na wolności, ale te hodowlane również są dobre. Aby odczuć zalety płynące z jedzenia ryby, wystarczy podawać go 2 razy w tygodniu - na pewno się nie znudzi. (Getty Images)
Czekolada
16/19
Czekolada pozbawiona dodatków nabiałowych może mieć naprawdę dobry wpływ na nasze ciało. Poprawia nastrój, krążenie krwi i obniża ciśnienie krwi. Pomaga zwalczać "zły" cholesterol i jest pełna antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed chorobami, w tym rakiem. Amatorzy słodkości mają więc wymówkę, by ją jeść! (Getty Images)
Czekolada
17/19
Keep in mind though, chocolate’s numerous health benefits are not a license to set up camp in the candy aisle. You have to manage your “dose,” keeping yours to a modest 1 oz. serving, a few times a week. To maximize chocolate’s benefits, look for high-quality, dairy-free dark chocolate that’s at least 70% cocoa – and enjoy! (Getty Images)
Nasiona chia
18/19
Nasiona chia to małe odżywcze dynamity. Uważa się je za najbogatszy w kwasy omega-3 produkt, jaki można kupić. Ponadto są pełne antyoksydantów, protein i minerałów oraz zawierają duże ilości błonnika, co usprawni działanie twojego układu trawiennego. Ich wielką zaletą jest również to, że pod wpływem wody zwiększają swoją objętość 5-krotnie - wystarczy dodać dwie łyżki do jogurtu, a dłużej będziesz czuła sytość. (Wikipedia)
Nasiona chia
19/19
Jak je jeść? Same w sobie są w zasadzie bez smaku, więc najlepiej dodać je do koktajlu, osianki, zupy czy jogusrtu z owocami. Naszym faworytem jest pudding z nasion chia i gorzkiej czekolady - przepis znajdziecie w internecie. Pycha! (Getty Images/Wikipedia)
1/19
Zrzuć wagę! Podreperuj zdrowie! Bądź fit! Gdyby była pigułka, gwarantująca takie efekty, pewnie przed aptekami ustawiałyby się kolejki, jednak nikt jeszcze takiej nie wymyślił. Tak zbawienny wpływ na organizm mają produkty, które z powodzeniem znajdziecie w sklepie. Chcecie czuć się zdrowi i potężni jak Flash? Oto 9 superzdrowych produktów, które wam w tym pomogą! (Getty Images/ Getty Images/Wikipedia)
Zielone i liściaste
2/19
Mają więcej składników odżywczych niż cokolwiek innego na ziemi. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały, dzięki czemu zaopatrują nasze organizmy w broń w walce z takimi scherzeniami jak choroby serca czy nowotwory. (Getty Images)
Zielone i liściaste
3/19
Do tych najzdrowszych z pewnością można zaliczyć coraz popularniejszy jarmuż, szpinak, botwinę, liście musztardy czy liście mieszka lekarskiego - są równie pyszne jak zdrowe. Surowe lub ugotowane można dodawać do omletów, sosów, koktajli, ponieważ są świetnym źródłem witamin A, C i K, potasu i wapnia. (Getty Images)
Warzywa krzyżowe
4/19
Chcecie obniżyć ryzyko zachorowania na raka? Wzbogaćcie dietę o brokuły, brukselkę (wbrew powszechnemu mitowi, dobrze przyrządzona potrafi być pyszna), kalafior, kapusta i bok choy. Badania pokazują, że te warzywa potrafią spowolnić lub zahamować rozwój komórek rakowych! (Getty Images)
Warzywa krzyżowe
5/19
Jak w codziennej diecie przemycić więcej warzyw kapustnych? Nie czekaj do kolacji tylko zacznij z nimi dzień - świetnie sprawdzi się lekka sałatka z brokułów! (Getty Images)
Awokado
6/19
Awokado jest dość tłuste, ale tego tłuszczu nie ma się co bać! To jedno z najdrowszych warzy, które naprawdę warto włączyć do swojej codziennej diety. W niepozornym awokado znajdziecie: kwas oleinowy, luteinę, kwas foliowy, witaminę E, glutation, tłuszcze jednonienasycone i wiele innych wartościowych składników, które chronią nasz organizm przed zawałami serca, rakiem, chorami oczu i mózgu. (Getty Images)
Awokado
7/19
Awokado może i jest trochę mdłe, ale wystarczy je sprytnie połączyć, a smakuje wybornie! Możesz dodać je gdo koktajlu, zrobć z niego pastę do smarowania, przemycić w sałatce czy zrobć pyszne placki! (Getty Images)
Borówka amerykańska i jagody
8/19
Smaczne, słodkie, pełne składników zwalczających choroby nowotworowe, flawonoidów i łatwo przyswajalnego błonnika - jagody i borówki pomogą zapobiegać nowotworom, cukrzycy, chorobom serca, wrzodom żołądka i nadciśnieniu. Zapobiegają również stanom zapalnym i obniżają poziom "złego" cholesterolu. Są po prostu cudowne, więc zacznij je jeść, jeśli jeszcze nie masz tego w zwyczaju. (Getty Images)
Borówka amerykańska i jagody
9/19
Jagody i borówki świetnie sprawdzą się w postaci koktajli, więc idealnie nadają się na śniadanie. Możecie z powodzeniem dodawać je do omletów czy bardziej wytrawnych sałatek. Jeśli lubisz lody, borówki świetnie je zastąpią - wystarczy je zamrozić i gotowe! (Getty Images)
Rośliny strączkowe
10/19
Te niepozorne nasiona mają cudowną zaletę - obok wielu składników odżywczych zawierają również leptynę, która poskramia nasz apetyt. Ponadto są bogate w witaminy z grupy B, potas, wapń, i kwas foliowy. Mają zbawienny wpływ na nasz mózg, nasze komórki i naszą skórę, a nawet obniżają ciśnienie, dzięki czemu ograniczają ryzyko udaru. Brzmi nieźle! (Wikipedia)
Rośliny strączkowe
11/19
Aby jeść ich więcej, zamiast chleba czy ziemniaków zrób z nich dodatek do swich dań. Gwarantujemy, że dłużej będziesz czuła się syta i będziesz miała więcej energii! (Getty Images)
Orzechy włoskie i nie tylko
12/19
Nie musisz zjadać ich bardzo dużo, by odczuć ich zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Wystarczy garść orzechów włoskich dziennie, by dostarczyć swojemu ciału kwasów omega-3, kwasów alfa-linolenowych, manganu czy gamma-tokoferolu - trudno dostępnej i chroniącej serce postaci witaminy E. Ponadto orzechy włoskie chronią nasz mózg i mogą nawet opóźniać wystąpienie objawów choroby Parkinsona.. (Wikipedia). (Wikipedia)
Orzechy włoskie i nie tylko
13/19
Nie jesteście fankami orzechów? Posiekajcie je i dodajcie do owsianki, jogurtu lub sałatki. Możecie również dodać dwie łyżeczki organicznego masła z orzechów do koktajlu. Nieważne, w jakiej postaci, ale ważne, by dodać je do swojego stałego menu! (Wikipedia)
Łosoś
14/19
Łosoś, najlepiej dziki, jest bogatym źródłem protein, witaminy D, selenu, witamin z grupy B i kwasów omega-3. Jak to wpływa na nasz organizm? Jedzenie łososia chroni przed nowotworami, chorobami układu krążenia czy nawet depresją. Całkiem nieźle jak na "zwykłą" rybę. (Getty Images)
Łosoś
15/19
Oczywiście najlepiej kupować łososia, który żył na wolności, ale te hodowlane również są dobre. Aby odczuć zalety płynące z jedzenia ryby, wystarczy podawać go 2 razy w tygodniu - na pewno się nie znudzi. (Getty Images)
Czekolada
16/19
Czekolada pozbawiona dodatków nabiałowych może mieć naprawdę dobry wpływ na nasze ciało. Poprawia nastrój, krążenie krwi i obniża ciśnienie krwi. Pomaga zwalczać "zły" cholesterol i jest pełna antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed chorobami, w tym rakiem. Amatorzy słodkości mają więc wymówkę, by ją jeść! (Getty Images)
Czekolada
17/19
Keep in mind though, chocolate’s numerous health benefits are not a license to set up camp in the candy aisle. You have to manage your “dose,” keeping yours to a modest 1 oz. serving, a few times a week. To maximize chocolate’s benefits, look for high-quality, dairy-free dark chocolate that’s at least 70% cocoa – and enjoy! (Getty Images)
Nasiona chia
18/19
Nasiona chia to małe odżywcze dynamity. Uważa się je za najbogatszy w kwasy omega-3 produkt, jaki można kupić. Ponadto są pełne antyoksydantów, protein i minerałów oraz zawierają duże ilości błonnika, co usprawni działanie twojego układu trawiennego. Ich wielką zaletą jest również to, że pod wpływem wody zwiększają swoją objętość 5-krotnie - wystarczy dodać dwie łyżki do jogurtu, a dłużej będziesz czuła sytość. (Wikipedia)
Nasiona chia
19/19
Jak je jeść? Same w sobie są w zasadzie bez smaku, więc najlepiej dodać je do koktajlu, osianki, zupy czy jogusrtu z owocami. Naszym faworytem jest pudding z nasion chia i gorzkiej czekolady - przepis znajdziecie w internecie. Pycha! (Getty Images/Wikipedia)